Szare kluski
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Szare kluski to tradycyjne danie kuchni polskiej, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klusek. Są one proste w przygotowaniu, a ich szary kolor nadaje im unikalny wygląd. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak smaczne mogą być te kluski!
Szare kluski – składniki
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- opcjonalnie: łyżka masła do podania
Szare kluski – przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości.
- Odsącz ziemniaki i odstaw do ostygnięcia.
- Gdy ziemniaki ostygną, zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
- Do utartej masy ziemniaczanej dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli.
- Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
- Formuj z ciasta małe kulki o średnicy około 2 cm.
- Gotuj kluski w osolonej wrzącej wodzie przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmij kluski z wody za pomocą cedzaka i odcedź.
- Podawaj kluski na talerzu, możesz je polać roztopionym masłem.
Teraz, gdy znasz przepis na Szare kluski, możesz cieszyć się tym tradycyjnym daniem. Smacznego!