Szarlotka z kratką
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Szarlotka z kratką to pyszne i klasyczne ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom jabłek. Krucha i aromatyczna szarlotka z dodatkiem chrupiącej kratki to idealne połączenie smaków. Spróbuj tego przepisu i rozpieszcz swoje podniebienie!
Szarlotka z kratką – składniki
- 4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaśnych, np. Antonówka)
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła (zimnego)
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 jajko
- opcjonalnie: cukier puder do posypania
Szarlotka z kratką – przepis krok po kroku
- W pierwszej kolejności przygotuj jabłka. Obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
- Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozgnieć je palcami, aż powstanie kruszonka.
- Do kruszonki dodaj jajko i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i jednolite.
- Przygotuj formę do pieczenia, najlepiej o średnicy 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Na dnie formy ułóż połowę ciasta, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni.
- Na ciasto połóż plasterki jabłek, starając się ułożyć je równomiernie.
- Na jabłka posyp resztę ciasta, tworząc efektowną kratkę.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu szarlotki z kratką, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem dla dodatkowego efektu.
Teraz, gdy znasz przepis na Szarlotkę z kratką, możesz cieszyć się tym wyjątkowym smakiem w domowym zaciszu. Smacznego!