Tacos z szarpaną wieprzowiną
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
40 min
Łączny czas:
1 godz. 00 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
meksykańska
Tacos z szarpaną wieprzowiną – składniki
- 500g wieprzowiny (np. łopatka lub szynka) – można również użyć kurczaka
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cayenne (opcjonalnie, dla tych, którzy lubią pikantne dania)
- 8 tortilli pszennych
- Dodatki: świeża kolendra, plasterki limonki, sos salsa, guacamole
Tacos z szarpaną wieprzowiną – przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
- Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj pokrojoną wieprzowinę i przyprawy (sól, paprykę w proszku, kumin, oregano, pieprz i cayenne, jeśli używasz).
- Smaż wieprzowinę przez około 5-7 minut, aż będzie dobrze przypieczona z każdej strony.
- Dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż papryka będzie miękka, ale wciąż chrupiąca.
- Przełóż szarpaną wieprzowinę do miseczki i rozdrobnij ją za pomocą dwóch widelców.
- Podgrzej tortille pszenne na suchej patelni przez kilka sekund z każdej strony.
- Nałóż szarpaną wieprzowinę na każdą tortillę i dodaj ulubione dodatki, takie jak świeża kolendra, plasterki limonki, sos salsa i guacamole.
- Zwiń tortillę i ciesz się pysznymi tacos z szarpaną wieprzowiną!