Makaron udon z wieprzowiną
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
15 min.
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
japońska, azjatycka
Udon to obłędnie miękki i puszysty japoński makaron, doskonale smakuje do zup i dań typu stir fry – dziś właśnie udon smażony z warzywami i chudą wieprzowiną w towarzystwie odrobiny pasty miso, sosu sojowego i octu ryżowego dla lekkiego złamania i wyostrzenia smaku składników. Udon kocha się z porem – dlatego nie żałujcie dorodnego pora. Do tego imbir i czosnek oraz spora garść szczypioru i pyszny obiad gotowy w mniej niż pół godziny.
Japoński makaron Udon z wieprzowiną – składniki
- 2 paczuszki makaronu Udon (mogą być mrożone lub pakowane próżniowo)
- 200 gramów chudej wieprzowiny: łopatki lub schabu
- 1 żółta papryka + pół w innym kolorze
- średni por – biała i jasnozielona część
- 4 suszone grzyby shitake (uprzednio namoczyć 20 minut we wrzątku)
- łyżka posiekanego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki pasty miso
- 6 łyżek sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki octu ryżowego
- szczypior do oprószenia
- odrobina oleju do smażenia
Udon z wieprzowiną – przepis
- Makaron udon zalać wrzątkiem (jeśli to ten podgotowany w torebce próżniowej) – następnie zahartować zimną wodą i odcedzić. Na koniec gotowania poleci do woka.
- Jeśli macie mrożony lub inny makaron postępujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Musi być bardzo al dente przed smażeniem.
- Czosnek i imbir drobno posiekać – nie trzeba obierać imbiru. Na rozgrzaną patelnię – najlepiej wok wlać trochę oleju i szybko podsmażyć.
- Mięso pokroić w cienkie paski i dorzucić do woka. Smażyć około 3 minut, następnie dodać pokrojonego w plastry pora i paprykę. Gdy warzywa lekko zmiękną – pamiętajcie, mają być lekko chrupiące.
- Następnie przyprawy wymieszać na gładką masę: sos sojowy, cukier, pasta miso i ocet – całość dolać na patelnię.
- W razie potrzeby doprawić solą lub dodać więcej mieszanki przyprawowej. Całość solidnie oprószyć grubym szczypiorem, można też posypać słodką, czerwoną papryką dla koloru.
- Udon to jeden z moich ulubionych makaronów – jego konsystencja jest niepowtarzalna – dlatego szczególnie uważajcie, żeby go nie rozgotować. Ma być miękki, ale sprężysty. Dania z udonem zwykle doprawiam delikatnie – żeby nie zabić lekkości tego dania.