Makaron udon z wieprzowiną

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

15 min.

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

japońska, azjatycka

Udon to obłędnie miękki i puszysty japoński makaron, doskonale smakuje do zup i dań typu stir fry – dziś właśnie udon smażony z warzywami i chudą wieprzowiną w towarzystwie odrobiny pasty miso, sosu sojowego i octu ryżowego dla lekkiego złamania  i wyostrzenia smaku składników. Udon kocha się z porem – dlatego nie żałujcie dorodnego pora. Do tego imbir i czosnek oraz spora garść szczypioru i pyszny obiad gotowy w mniej niż pół godziny.

Japoński makaron Udon z wieprzowiną – składniki

  • 2 paczuszki makaronu Udon (mogą być mrożone lub pakowane próżniowo)
  • 200 gramów chudej wieprzowiny: łopatki lub schabu
  • 1 żółta papryka + pół w innym kolorze
  • średni por – biała i jasnozielona część
  • 4 suszone grzyby shitake (uprzednio namoczyć 20 minut we wrzątku)
  • łyżka posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pasty miso
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • szczypior do oprószenia
  • odrobina oleju do smażenia

Udon z wieprzowiną – przepis

  • Makaron udon zalać wrzątkiem (jeśli to ten podgotowany w torebce próżniowej) – następnie zahartować zimną wodą i odcedzić. Na koniec gotowania poleci do woka.
  • Jeśli macie mrożony lub inny makaron postępujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Musi być bardzo al dente przed smażeniem.
  • Czosnek i imbir drobno posiekać – nie trzeba obierać imbiru. Na rozgrzaną patelnię – najlepiej wok wlać trochę oleju i szybko podsmażyć.
  • Mięso pokroić w cienkie paski i dorzucić do woka. Smażyć około 3 minut, następnie dodać pokrojonego w plastry pora i paprykę. Gdy warzywa lekko zmiękną – pamiętajcie, mają być lekko chrupiące.
  • Następnie przyprawy wymieszać na gładką masę: sos sojowy, cukier, pasta miso i ocet – całość dolać na patelnię.
  • W razie potrzeby doprawić solą lub dodać więcej mieszanki przyprawowej. Całość solidnie oprószyć grubym szczypiorem, można też posypać słodką, czerwoną papryką dla koloru.
  • Udon to jeden z moich ulubionych makaronów – jego konsystencja jest niepowtarzalna – dlatego szczególnie uważajcie, żeby go nie rozgotować. Ma być miękki, ale sprężysty. Dania z udonem zwykle doprawiam delikatnie – żeby nie zabić lekkości tego dania.
CZYTAJ  Wołowina po chińsku w sosie sojowym i ostrygowym z grzybami
Makaron udon z wieprzowiną
Makaron udon z wieprzowiną

 

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *