Zakwas na barszcz biały
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
40 min
Łączny czas:
1 godz.
Ilość porcji:
6-8
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa, polska
Zakwas na barszcz biały – składniki
- 1 kg buraków (można użyć również buraków ćwikłowych)
- 2 litry wody
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- opcjonalnie: 1-2 łyżki octu
Zakwas na barszcz biały – przepis krok po kroku
- Obierz buraki i pokrój je w kostkę.
- W dużym garnku zagotuj wodę.
- Dodaj pokrojone buraki, czosnek, sól i cukier do wrzącej wody.
- Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż buraki będą miękkie.
- Odcedź bulion z buraków, pozostawiając jedynie płyn.
- Jeśli chcesz, możesz dodać 1-2 łyżki octu do zakwasu, aby nadać mu lekko kwaśny smak.
- Odstaw zakwas na barszcz biały do ostygnięcia.
- Przelej zakwas do słoików i przechowuj w lodówce.
- Zakwas na barszcz biały jest gotowy do użycia!
Teraz, gdy masz swój własny zakwas na barszcz biały, możesz go wykorzystać do przygotowania pysznego i tradycyjnego barszczu białego. Dodaj go do bulionu z warzyw, gotuj przez kilka minut, a następnie podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ugotowane jajka, kiełbasa czy śmietana.