Zrazy wołowe w sosie grzybowym
Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
1 godz. 30 min. + podsmażanie
Łączny czas:
2 godziny
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Polska
Zrazy przepis na wybitne danie z wołowiny. Tradycyjne zrazy z boczkiem, musztardą, kiszonym ogórkiem, cebulą i kawałkiem skórki z razowego chleba, która jest sekretem tego dania, zagęszcza sos i poprawia smak mięsa. Uwielbiam zrazy, są wyraziste i delikatne zarazem. Do sosu dodają kilka suszonych grzybów, które idealnie pasują do wołowiny. Kolejnym sekretem jest porządne rozbicie mięsa – dzięki temu będą kruche i pyszne. Zawijam smakowitą zawartość w miękką wołowinę i podsmażam do zrumienienia się każdej strony. Następnie zalewam je bulionem lub wodą z kostką rosołową, zielem angielskim i liściem laurowym i powoli duszę. Do zrazów pasuje kasza gryczana i buraczki. Pycha.
Zrazy wołowe w sosie grzybowym – składniki:
- Pół kilograma wołowego udźca lub mięsa zrazowego
- 2 ogórki kiszone
- łyżka musztardy
- 1 cebula
- 1 gruby plaster boczku
- skóra z razowego chleba
- sól, pieprz
- dodatkowo można dodać: czosnek i suszone grzyby
Do sosu:
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- bulion lub kostka rosołowa
- kilka suszonych grzybów
- Sos można zagęścić mąką lub śmietaną.
Zrazy wołowe w sosie grzybowym – przepis
- Wołowinę pokroić na spore, ale cienkie plastry – rozbić intensywnie tłuczkiem, żeby mięso skruszało i mogło być łatwo zwijane.
- Mięso przyprawić solą i pieprzem. Następnie położyć na środku każdego plastra: 1/4 ogórka kiszonego, trochę cebuli, kawałek boczku, skórę razowego chleba i musztardę.
- Możecie dodać też czosnek i kawałek suszonego grzyba – ja jednak wolę wersję tradycyjną.
- Zwinąć ciasno w roladę, tak żeby wszystkie składniki nadzienia były szczelnie zamknięte w mięsie. Można ewentualnie spiąć zrazy wykałaczką, żeby nie rozpadły się podczas smażenia.
- Na odrobinie oleju podsmażyć mięsne zawiniątka, żeby zrumieniły się z każdej strony.
- Następnie przełożyć je do garnka i zalać pozostałością z patelni (podlać gorącą patelnię wodą i zeskrobać cały smak po smażeniu). W razie potrzeby dolać bulionu lub wody z kostką rosołową.
- Doprawić zielem angielskim, liśćmi laurowymi i pieprzem. Dusić powoli pod przykryciem około 1,5 godziny.
- Namoczyć garstkę suszonych grzybów w wodzie i dodać je i wodę po namaczaniu do sosu.
- Gdy zrazy będą miękkie doprawcie sos solą i pieprzem, możecie ewentualnie zagęścić go mąką lub śmietaną. Zrazy doskonale smakują z kaszą gryczaną i burakami.
Ta skórka chleba razowego to lipa. Brak w tym smaku babcinego zraza