Tom Yum – tajska zupa z kurczakiem i krewetkami
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Łączny czas:
55 min.
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
tajska
Tom Yum pochodzi z Tajlandii, jest pikantna, kwaśna, słodka i słona zarazem, aromaty łączą się jednak w jeden Tom Yumowy – niepowtarzalny i harmonijny smak, w którym wyczuć można świeżość limonki i trawy cytrynowej, kwaśność tamaryndu, słoność: sosu rybnego i słodycz specjalnego azjatyckiego cukru w bryle.
Dodatkową zaletą tej zupy jest prostota jej wykonania – zajmie to nie więcej niż pół godziny. Pomimo, że składniki wydają się skomplikowane można je zdobyć np. przez internet (będę opisywała też sumienie miejsca, w których kupić można różne dziwactwa)
Przepis jest na duży gar, ponieważ mimo wszelkich starań nie umiem gotować mało -a moje próby kończą się tym, że gotuję w 2 małych garnkach.
Zaczynamy, poniżej w całej swojej okazałości zupa tajska Tom Yum.
Tom Yum – składniki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona chilli
- 6 plastrów imbiru
- 6 plastrów galangi
- 5 liści limonki (najlepiej mrożonych)
- 3 patyki trawy cytrynowej – należy je poobijać tłuczkiem przed włożeniem do garnka
- łyżka stołowa suszonego tamaryndowca
- 5 łych pasty tom yum – ja używam tej ze zdjęcia poniżej
- 6 chlustów sosu rybnego – też załączam zdjęcie
- cukier – azjatycki w bryle lub cukier brązowy około 2 łyżek
- sok z połówki limonki
- 400 g kurczaka
- 15 krewetek – najlepiej szarych
- puszka mleka kokosowego
- kiełki fasoli mung
- pieczarki – 300 g
- można dodać też tajską oberżynę lub inne warzywa, które lubicie
- dużo kolendry
Tom Yum – przepis
- Smażyć czosnek z chilli (drobno posiekane) na oleju przez 3 minuty, dodać cebulę, imbir i galangę – smażyć do zmięknięcia cebuli,
- Dodać łyżkę tamaryndowca i zmaltretowaną trawę cytrynową (maltretujemy tylko tyle, żeby wydobyć aromat – nie ma sensu całkowicie jej kruszyć, ponieważ po ugotowaniu trzeba ją wyłowić – łatwiej wyławia się w całości).
- Smażymy dzielnie dalej, dodajemy listki limonki i dodajemy 3 solidne łyżki pasty tom yum.
- Następnie dorzucamy kawałki kurczaka i chwilę obsmażamy.
- Później dolewam wody – mniej więcej do połowy dużego! garnka, dorzucam pieczarki i opcjonalnie tajską oberżynę (pokrojoną na kawałki wielkości pieczarek).
- Gotuję to około 10 minut, smakując i dodając do smaku pasty tom yum, sosu rybnego, cukru i soku z limonki – wszystko musi grać – zupa Tom Yum ma być intensywna i mieć DUŻO SMAKU!
- Dorzucam odmrożone krewetki i w tym samym czasie wlewam mleko kokosowe – całą puszkę – najlepiej, żeby było gęste. Gotuję 2 minuty – do momentu zaróżowienia się krewetek.
- Następnie posypuję obficie kiełkami i kolendrą.
- W osobnym garnku zaparzam cieniutki makaron sojowy lub ryżowy.
Zupa tom yum można zostać udekorowana plasterkami chilli, kolendrą i ⅙ limonki. Jedząc spocicie się niemiłosiernie, ale warto. Zupę tę gotuję co najmniej raz w tygodniu bo już nie tylko ja jestem od niej uzależniona!
Dla wszystkich amatorów azjatyckiego jedzenia jest to tak zwany must try! 🙂 Rozkosz dla kubków smakowych. Uwielbiam! 🙂