Tom Yum – tajska zupa z kurczakiem i krewetkami

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

40 min.

Łączny czas:

55 min.

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

tajska

Tom Yum pochodzi z Tajlandii, jest pikantna, kwaśna, słodka i słona zarazem, aromaty łączą się jednak w jeden Tom Yumowy – niepowtarzalny i harmonijny smak, w którym wyczuć można świeżość limonki i trawy cytrynowej, kwaśność tamaryndu, słoność: sosu rybnego i słodycz specjalnego azjatyckiego cukru w bryle.

Dodatkową zaletą tej zupy jest prostota jej wykonania – zajmie to nie więcej niż pół godziny. Pomimo, że składniki wydają się skomplikowane można je zdobyć np. przez internet (będę opisywała też sumienie miejsca, w których kupić można różne dziwactwa)

Przepis jest na duży gar, ponieważ mimo wszelkich starań nie umiem gotować mało -a moje próby kończą się tym, że gotuję w 2 małych garnkach.

Zaczynamy, poniżej w całej swojej okazałości zupa tajska Tom Yum.

Tom Yum – składniki

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona chilli
  • 6 plastrów imbiru
  • 6 plastrów galangi
  • 5 liści limonki (najlepiej mrożonych)
  • 3 patyki trawy cytrynowej – należy je poobijać tłuczkiem przed włożeniem do garnka
  • łyżka stołowa suszonego tamaryndowca
  • 5 łych pasty tom yum – ja używam tej ze zdjęcia poniżej
  • 6 chlustów sosu rybnego – też załączam zdjęcie
  • cukier – azjatycki w bryle lub cukier brązowy około 2 łyżek
  • sok z połówki limonki
  • 400 g kurczaka
  • 15 krewetek – najlepiej szarych
  • puszka mleka kokosowego
  • kiełki fasoli mung
  • pieczarki – 300 g
  • można dodać też tajską oberżynę lub inne warzywa, które lubicie
  • dużo kolendry

Tom Yum – przepis

  1. Smażyć czosnek z chilli (drobno posiekane) na oleju przez 3 minuty, dodać cebulę, imbir i galangę – smażyć do zmięknięcia cebuli,
  2. Dodać łyżkę tamaryndowca i zmaltretowaną trawę cytrynową (maltretujemy tylko tyle, żeby wydobyć aromat – nie ma sensu całkowicie jej kruszyć, ponieważ po ugotowaniu trzeba ją wyłowić – łatwiej wyławia się w całości).
  3. Smażymy dzielnie dalej, dodajemy listki limonki i dodajemy 3 solidne łyżki pasty tom yum.
  4. Następnie dorzucamy kawałki kurczaka i chwilę obsmażamy.
  5. Później dolewam wody – mniej więcej do połowy dużego! garnka, dorzucam pieczarki i opcjonalnie tajską oberżynę (pokrojoną na kawałki wielkości pieczarek).
  6. Gotuję to około 10 minut, smakując i dodając do smaku pasty tom yum, sosu rybnego, cukru i soku z limonki – wszystko musi grać – zupa Tom Yum ma być intensywna i mieć DUŻO SMAKU!
  7. Dorzucam odmrożone krewetki i w tym samym czasie wlewam mleko kokosowe – całą puszkę – najlepiej, żeby było gęste. Gotuję 2 minuty – do momentu zaróżowienia się krewetek.
  8. Następnie posypuję obficie kiełkami i kolendrą.
  9. W osobnym garnku zaparzam cieniutki makaron sojowy lub ryżowy.
CZYTAJ  Krewetki z czosnkiem i chilli

Zupa tom yum można zostać udekorowana plasterkami chilli, kolendrą i ⅙ limonki. Jedząc spocicie się niemiłosiernie, ale warto. Zupę tę gotuję co najmniej raz w tygodniu bo już nie tylko ja jestem od niej uzależniona!

Tajska zupa Tom Yum
Tajska zupa Tom Yum
4.7/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *