Żurek wielkanocny
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Żurek czyli tradycyjna wielkanocna zupa na zakwasie z mąki żytniej. Uwielbiam tę zupę doprawioną solidną łyżką chrzanu. Idealnie jest zagryźć żur kromką domowego chleba. Jeśli chodzi o zakwas domowy to chyba nie mam do niego ręki, kilka razy mi nie wyszedł i używam sprawdzonego zakwasu w butelce. Jeśli macie przepis na dobry zakwas podeślijcie mi koniecznie przepis – mogę spróbować ostatni raz zawalczyć.
Żurek wielkanocny – składniki
- Żur w butelce – 2-3 pól litrowe butelki
- Wędzonka – żeberka wędzone lub kawałek boczku wędzonego (około 300-400 gramów)
- Biała kiełbasa – 6-7 sztuk
- 200-300 gramów dobrej wędzonej kiełbasy
- średnia cebula – przypalona w piekarniku, na suchej patelni lub nad ogniem
- 4-5 średnich ugotowanych ziemniaków
- Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w kulkach
- pieprz, sól
- majeranek
- 4-5 suszonych grzybów
- 2-3 łyżki chrzanu
- śmietana – łyżka do talerza do zabielenia (opcjonalnie)
- jajka ugotowane na twardo
Żurek wielkanocny – przepis
- W dużym garnku zagotowujemy zalane zimną wodą (około 3-4 litry) wędzonkę oraz białe kiełbasy, zbieramy szumy i gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut.
- W małej misce zalewamy gorącą wodą suszone grzyby i moczymy przez 10-15 minut.
- Z garnka wyjmujemy kiełbasy i odstawiamy na talerz do wystygnięcia. Do wywaru wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz przypaloną cebulę i doprawiamy całość solą.
- Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w małe słupki kiełbasę wędzoną i smażymy na mały ogniu, aż kiełbasa się lekko przysmaży i zarumieni, wtedy dodajemy ją do gotującego się wywaru. Dodajemy również namoczone grzyby razem z pozostałą w misce wodą po moczeniu grzybów. Gotujemy całość kolejne 20 minut.
- Do zupy dodajemy zakwas z butelek – w zależności od intensywności smaku jaką chcecie osiągnąć wlejcie 2 lub 3 butelki gotowego zakwasu. Podgrzewamy całość i gotujemy na bardzo małym ogniu.
- Dodajemy pokrojone w kostkę kawałki ziemniaków. Przyprawiamy zupę solą, majerankiem oraz pieprzem.
- Zupę serwujemy z połówkami ugotowanego na twardo jajka i kawałkiem dobrego chleba żytniego.