Żurek wielkanocny

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Żurek czyli tradycyjna wielkanocna zupa na zakwasie z mąki żytniej. Uwielbiam tę zupę doprawioną solidną łyżką chrzanu. Idealnie jest zagryźć żur kromką domowego chleba. Jeśli chodzi o zakwas domowy to chyba nie mam do niego ręki, kilka razy mi nie wyszedł i używam sprawdzonego zakwasu w butelce. Jeśli macie przepis na dobry zakwas podeślijcie mi koniecznie przepis – mogę spróbować ostatni raz zawalczyć.

Żurek wielkanocny – składniki

  • Żur w butelce – 2-3 pól litrowe butelki
  • Wędzonka – żeberka wędzone lub kawałek boczku wędzonego (około 300-400 gramów)
  • Biała kiełbasa – 6-7 sztuk
  • 200-300 gramów dobrej wędzonej kiełbasy
  • średnia cebula – przypalona w piekarniku, na suchej patelni lub nad ogniem
  • 4-5 średnich ugotowanych ziemniaków
  • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w kulkach
  • pieprz, sól
  • majeranek
  • 4-5 suszonych grzybów
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • śmietana – łyżka do talerza do zabielenia (opcjonalnie)
  • jajka ugotowane na twardo

Żurek wielkanocny – przepis

  1. W dużym garnku zagotowujemy zalane zimną wodą (około 3-4 litry) wędzonkę oraz białe kiełbasy, zbieramy szumy i gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut.
  2. W małej misce zalewamy gorącą wodą suszone grzyby i moczymy przez 10-15 minut.
  3. Z garnka wyjmujemy kiełbasy i odstawiamy na talerz do wystygnięcia. Do wywaru wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz przypaloną cebulę i doprawiamy całość solą.
  4. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w małe słupki kiełbasę wędzoną i smażymy na mały ogniu, aż kiełbasa się lekko przysmaży i zarumieni, wtedy dodajemy ją do gotującego się wywaru. Dodajemy również namoczone grzyby razem z pozostałą w misce wodą po moczeniu grzybów. Gotujemy całość kolejne 20 minut.
  5. Do zupy dodajemy zakwas z butelek – w zależności od intensywności smaku jaką chcecie osiągnąć wlejcie 2 lub 3 butelki gotowego zakwasu. Podgrzewamy całość i gotujemy na bardzo małym ogniu.
  6. Dodajemy pokrojone w kostkę kawałki ziemniaków. Przyprawiamy zupę solą, majerankiem oraz pieprzem.
  7. Zupę serwujemy z połówkami ugotowanego na twardo jajka i kawałkiem dobrego chleba żytniego.
5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *