Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa czyli klasyczne zimne nóżki to danie pyszne nie tylko od święta. Dręczą nas upały, w ciągu dnia jemy mało, lekkostrawnie, a nawet chudniemy. Upały robią „swoje”. Wieczorem jednak chce się zjeść coś konkretnego. Proponuję zatem galaretkę z nóżek, jest pożywna i lekkostrawna, bo to przecież tylko gotowane mięso.

Galareta wieprzowa składniki:

- trzy przednie nóżki świńskie (przednie, bo są krótkie, nie trzeba ich rąbać, muszą zmieścić się do garnka).
- jedna golonka
- pół kg łopatki lub karkówki
- włoszczyzna
- ziele angielskie, pięć kulek
- trzy liście laurowe
- vegeta
- czosnek (do ułożenia na dnie salaterek)

Galareta wieprzowa przepis przygotowanie:

Nóżki opalamy nad ogniem, żeby nożem zeskrobać włoski, myjemy i wraz z golonką wkładamy do garnka. Od chwili zagotowania się wody zmniejszamy płomień gazu, żeby stale gotować na wolnym ogniu.

Kiedy nóżki i golonka stają się miękkie wkładamy umytą łopatkę lub karkówkę.

Zwiększamy płomień, kiedy woda zacznie znowu wrzeć ponownie zmniejszamy płomień.
W tym samym czasie wkładamy warzywa i przyprawy.

Ciągle gotujemy na wolnym ogniu, wtedy galaretka z nóżek nie będzie mętna.
Po doprowadzeniu wszystkich mięs do miękkości wyjmujemy je, a rosół przecedzamy przez gęste sitko.

Następnie zabieramy się do oddzielania mięsa od kości.
Ścięgna, skórki, żyłki golonki i nóżek robię dla siebie, bo nie każdy to lubi, mięsa kroję osobno.

Przygotowuję miseczki, salaterki. Na dno wkładam drobno posiekany surowy czosnek i pokrojoną w plasterki gotowaną marchew. Nadmiar tłuszczu z rosołu zdejmuję łyżką i zalewam mięso rosołem – łyżką wazową.

Kiedy galaretka z nóżek będzie już zimna, wstawiamy do lodówki i koniec!

Możemy ją jeść, jak zastygnie i będzie się trzęsła ze strachu, że jest pyszna.

Galaretkę z nóżek podajemy:

- skropioną octem lub cytryną

- z odrobiną chrzanu

- z chlebem

- z bułką

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top