Żurek

Żurek 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Żurek

Żurek czyli tradycyjna wielkanocna zupa na zakwasie z mąki żytniej. Uwielbiam tę zupę doprawioną solidną łyżką chrzanu. Idealnie jest zagryźć żur kromką domowego chleba. Jeśli chodzi o zakwas domowy to chyba nie mam do niego ręki, kilka razy mi nie wyszedł i używam sprawdzonego zakwasu w butelce. Jeśli macie przepis na dobry zakwas podeślijcie mi koniecznie przepis – mogę spróbować ostatni raz zawalczyć.

Żurek składniki:

Żur w butelce – 2-3 pól litrowe butelki

Wędzonka – żeberka wędzone lub kawałek boczku wędzonego (około 300-400 gramów)

Biała kiełbasa – 6-7 sztuk

200-300 gramów dobrej wędzonej kiełbasy

średnia cebula – przypalona w piekarniku, na suchej patelni lub nad ogniem

4-5 średnich ugotowanych ziemniaków

Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w kulkach

pieprz, sól

majeranek

4-5 suszonych grzybów

2-3 łyżki chrzanu

śmietana – łyżka do talerza do zabielenia (opcjonalnie)

jajka ugotowane na twardo

Żurek przepis:

W dużym garnku zagotowujemy zalane zimną wodą (około 3-4 litry) wędzonkę oraz białe kiełbasy, zbieramy szumy i gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut.

W małej misce zalewamy gorącą wodą suszone grzyby i moczymy przez 10-15 minut.

Z garnka wyjmujemy kiełbasy i odstawiamy na talerz do wystygnięcia. Do wywaru wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz przypaloną cebulę i doprawiamy całość solą.

Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w małe słupki kiełbasę wędzoną i smażymy na mały ogniu, aż kiełbasa się lekko przysmaży i zarumieni, wtedy dodajemy ją do gotującego się wywaru. Dodajemy również namoczone grzyby razem z pozostałą w misce wodą po moczeniu grzybów. Gotujemy całość kolejne 20 minut.

Do zupy dodajemy zakwas z butelek – w zależności od intensywności smaku jaką chcecie osiągnąć wlejcie 2 lub 3 butelki gotowego zakwasu. Podgrzewamy całość i gotujemy na bardzo małym ogniu.

Dodajemy pokrojone w kostkę kawałki ziemniaków. Przyprawiamy zupę solą, majerankiem oraz pieprzem.

Zupę serwujemy z połówkami ugotowanego na twardo jajka i kawałkiem dobrego chleba żytniego.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top