Skrzydełka z kaczki po azjatycku
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz.
Łączny czas:
1 godz. 10 min
Ilość porcji:
2-3
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
azjatycka
Bardzo lubię mięsa marynowane w stylu azjatyckim, skrzydła z kaczki są bardzo prostym daniem, które można doprawić w bardzo aromatyczny sposób. W poszukiwaniu idealnych skrzydełek z kaczki trafiłam na pewną azjatycką inspirację na slodkowasna.pl – kacze nogi w imbirze. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła – zamiast miodu jest u mnie mirin i zrezygnowałam z oleju sezamowego na rzecz przyprawy pięć smaków – króluje imbir, sos sojowy i czosnek. Wyszło pysznie, szybki i prosto.
Azjatyckie kacze skrzydełka – składniki:
- 6 kaczych skrzydełek (lotki odciąć)
- 4 plastry startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki mirin
- garść grubego szczypioru
- 2 łyżeczki mieszanki 5 smaków
Skrzydła z kaczki pieczone z imbirem – przepis
- Skrzydełka kacze umyć i odciąć im lotki – poprzecinań pozostałą część na pół.
- Wyłożyć skrzydełka do żaroodpornego naczynia i doprawić je czosnkiem, imbirem, sosem sojowym i rybnym, winem mirin, przyprawą 5 smaków i oprószyć grubo pokrojonym szczypiorem. Jeśli macie czas możecie wstawić całość do lodówki na kilka godzin – żeby smaki się przegryzły. Jeśli nie macie czasu starajcie się jak najmocniej wetrzeć przyprawy w mięso.
- Piec w 200 stopniach przez godzinę lub do miękkości mięsa. Piekę w odkrytym naczyniu bez termoobiegu. Przewracam skrzydła po 30 minutach na drugą stronę, żeby były równomiernie rumiane.
- Jeśli jesteście fanami ostrej kuchni dodajcie też chilli, znakomicie smakują też skropione odrobiną soku z limonki. Taka marynata doskonale będzie pasowała do skrzydełek czy udek z kurczaka.