Makaron z pieczarkami i kurczakiem
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Łączny czas:
35 min.
Ilość porcji:
2-3
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym do szalenie proste danie, jest też tanie, a w dodatku bardzo smaczne – jeśli nie będziecie żałowali natki pietruszki, czosnku i odrobiny soku z cytryny – te składniki gwarantują sukces tego sosu, który niektórzy mogą uważać za mdły. Ważnym elementem jest też odpowiednie podsmażenie kurczaka – musi być soczysty – bo to on gra główną rolę w tym sosie.
Makaron z pieczarkami i kurczakiem – składniki
- około 200 gramów makaronu np. penne
- 1 pierś z kurczaka
- 300 gramów pieczarek
- 1 średnia cebula
- 150 – 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki wody po gotowaniu makaronu
- pół kostki rosołowej do zamarynowania piersi z kurczaka przed smażeniem
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
Makaron z pieczarkami i kurczakiem – przepis
- Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, następnie zamarynować ją w oliwie i roztartej kostce rosołowej – podsmażyć na rumiany kolor na patelnie z nieprzywierającą powłoką. Odłożyć na bok do wystygnięcia – dzięki temu pierś będzie soczysta i pełna smaku.
- Posiekać cebulę w drobną kostkę, a pieczarki pokroić w plasterki. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, a gdy ta się zarumieni dodać na patelnię pieczarki – smażyć do miękkości, następnie doprawić solą i pieprzem.
- W tym czasie ugotować makaron al dente.
- Do pieczarek dodać kurczaka i całość podgrzać, dodać starty ząbek czosnku oraz śmietanę, sok z cytryny i natkę pietruszki. W razie potrzeby dodać więcej soli i pieprzu.
- Sos wymieszać z makaronem i podawać. To danie pomimo tego, że składa się tylko z kilku składników jest pyszny.