Skrzydełka kurczaka po chińsku
Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
1 godz.
Łączny czas:
1 godz. 20 min.
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
Średnie
Typ kuchni:
Chińska
Przepis na skrzydełka zainspirowany jest tradycyjnym sposobem przygotowywania duszonych chińskich skrzydełek. Szczególnie dobrze smakują kacze skrzydełka przyprawione dużą ilością pieprzu syczuańskiego, ale rodzaj i ilość przypraw jest dowolna, najważniejsze jest jedynie dodanie dobrej jakości sosu sojowego, cukru oraz piwa lub wina ryżowego – które spotęgują smak.
Skrzydełka kurczaka po chińsku – składniki
- 1-1,5 kg skrzydełek z kaczki lub skrzydełek z kurczaka
- kawałek świeżego imbiru
- 3-4 ząbki czosnku
- 300-400 ml piwa
- papryczka chilli lub łyżka sosu sambal
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- 4-5 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- łyżeczka czarnego pieprzu
- odrobina oleju do smażenia
Skrzydełka kurczaka po chińsku – przepis
- Skrzydełka z kaczki lub skrzydełka z kurczaka należy poprzecinać na połówki oraz odciąć lotki, które można np. zamrozić i użyć później do gotowania rosołu. Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy w czystej ściereczce lub ręczniku papierowym.
- Przygotowujemy wszystkie przyprawy: kroimy bardzo drobno czosnek, imbir oraz papryczkę chilli. W szklance mieszamy dokładnie mieszamy sosy sojowe z cukrem. W młynku do pieprzu lub moździerzu mielimy pieprz syczuański i pieprz czarny.
- Pokrojone i osuszone skrzydełka wrzucamy na rozgrzaną dużą patelnie lub chiński wok. Smażymy skrzydełka z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru (około 10 minut).
- Do skrzydełek dorzucamy czosnek, imbir i chilli i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pieprz oraz sos sojowy z cukrem. Na koniec całość zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy ogień i dusimy skrzydełka pod przykryciem około 30-40 minut. Skrzydełka mieszamy co jakiś czas, żeby wszystkie składniki dokładnie dusiły się w sosie (jeśli potrzeba to dolewamy odrobinę wody).
- Po 40 minutach sprawdzamy czy mięso jest już dobrze uduszone – jeśli nie to dusimy dodatkowe 10-20 minut.
- Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie to odkrywamy patelnię lub woka i rozpoczynamy redukowanie sosu. Dusimy skrzydełka na większym ogniu ciągle mieszając, żeby sos nie przypalił się od spodu. Po około 7-10 minutach sos bardzo mocno się zagęści i nada skrzydełkom bardzo intensywny smak.