Rogale

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Rogale – przepis kulinarny


Rogale to tradycyjne, pyszne wypieki, które pochodzą z regionu Wielkopolski. Są to charakterystyczne rogaliki, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim łasuchom. Przygotowanie rogali może być nieco czasochłonne, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi Twoją pracę. Spróbuj tego przepisu i rozkoszuj się smakiem tych wyjątkowych wypieków!

Rogale – składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła (alternatywnie: margaryna)
  • 200ml mleka
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 200g orzechów włoskich (alternatywnie: migdały)
  • 200g bakalii (np. rodzynki, suszone śliwki, daktyle)
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu

Rogale – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże.
  2. Dodaj masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
  3. W osobnym naczyniu podgrzej mleko do temperatury około 37°C.
  4. Do mleka dodaj jajka i energicznie wymieszaj.
  5. Wlej mieszankę mleczno-jajeczną do mąki i zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
  6. Odstaw ciasto na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  7. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Posiekaj orzechy i bakalie, a następnie wymieszaj je z cukrem pudrem i cynamonem.
  8. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i podziel na mniejsze porcje.
  9. Rozwałkuj każdą porcję na kształt okręgu o grubości około 0,5 cm.
  10. Na środku każdego okręgu umieść porcję nadzienia i zwiń ciasto w kształt rogalika.
  11. Ułóż rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw je na około 15 minut, aby ponownie podrosły.
  12. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  13. Wstaw rogale do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złociste.
  14. Po upieczeniu wyjmij rogale z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia.
  15. Sprinkle rogale cukrem pudrem przed podaniem.

Teraz, gdy znasz przepis na pyszne rogale, możesz cieszyć się tym tradycyjnym wypiekiem w domowym zaciszu. Smacznego!

CZYTAJ  Suflet


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *