Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sajgonki przepis na chrupiące i pyszne domowe, delikatne i świeże sajgonki – takie są właśnie najlepsze. Przepis tylko na pozór jest skomplikowany, ale gdy chociaż raz przygotujecie je sami będziecie czynność tę powtarzać wielokrotnie. Zabawa trochę podobna do przygotowywania gołąbków z tą różnicą, że sajgonki smażymy.
Warto kupić dobre mięso wieprzowe – mielona łopatka będzie odpowiednia, do tego kapusta pekińska, grzyby mun, kiełki fasoli mung, marchewka, szczypiorek, sól, pieprz, odrobina sosu sojowego, zaparzony makaron sojowy – to wszystko należy dokładnie zawinąć w papier ryżowy, a następnie usmażyć na chrupko – pycha!
Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami – składniki
- pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego
- 2 marchewki starte na grubych oczkach
- 4 liście kapusty pekińskiej – poszatkowane
- garść kiełków fasoli mung
- garść zaparzonych grzybów mun
- 100 gramów makaronu sojowego – zaparzonego
- garść grubego szczypioru
- opcjonalnie drobno pokrojona cebula
- sól, pieprz, 4 łyżki sosu sojowego
- papier ryżowy do zawijania sajgonek
- olej do smażenia (najlepiej ryżowy, ale każdy będzie dobry)
Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami – przepis
- Marchew zetrzeć na tarce, grzyby mun zaparzyć i pokroić w cienkie paseczki, kapustę pekińską poszatkować, dodać szczypior, cebulę i kiełki fasoli mung.
- Zaparzyć makaron sojowy i po przelaniu zimną wodą pokroić, żeby zbytnio nie ciągnął się w sajgonkach bo poparzy nam brodę;)
- Wszystkie składniki wymieszać z mięsem mielonym i doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.
- Papier ryżowy włożyć na sekundę do miski z wodą, następnie przełożyć na talerz i rozłożyć na nim farsz – papier powinien zmięknąć w ciągu 30 sekund – gdy będzie miękki i nie będzie się kruszył zawijamy sajgonki.
- Rozgrzewamy w garnku lub na głębokiej patelni sporą ilość oleju – około 1/2 litra. Smażymy sajgonki w wysokiej temperaturze, aż zarumienią się lekko.
- Warto świeżo usmażone przełożyć na ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Sos do sajgonek:
Może to być po prostu chiński, gęsty sos sojowy lub zwykły sos sojowy ze szczypiorkiem odrobiną octu ryżowego i oleju sezamowego. Używam też słodko-kwaśnych gotowców lub pikantnego sosu chilli – wybierzcie swój ulubiony. Na zdjęciu pyszny sos z limonki, cukru i sosu rybnego z przepisu na sos i spring rolls.
Bardzo dobre 😉 polecam
Ile sajgonek z tego przepisu wychodzi?:)