Argentyński sos chimichurri
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sos chimichurri to aromatyczny, pietruszkowo-czosnkowy, pochodzący z Argentyny ale popularny też w Urugwaju pyszny sos. Moim zdaniem to pietruszkowa odmiana pesto mianowicie bardzo podobnie się je przygotowuje. Sos chimichurri przyrządzicie w 10 minut. Sos doskonale nadaje się do steków i grillowanych mięs – podkreśli ich aromat i sprawi, że dania będą orzeźwiające, pełne smaku i zapachu. Czasem sos ten przygotowuje się z kolendry – smakuje wtedy bardziej orientalnie. Ja jednak polecam tradycyjną odmianę z pietruszki.
Argentyński sos chimichurri – składniki
- pęczek natki pietruszki opcjonalnie kolendry
- 1 łyżka suszonego oregano
- 3-4 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki winnego octu (czerwonego lub białego)
- czarny pieprz
- płatki chilli
Argentyński sos chimichurri – przepis
- W robocie kuchennym należy posiekać trochę natkę pietruszki i ząbki czosnku. Nie siekajcie ich na miazgę ideą tego sosu jest wyczuwalność poszczególnych składników.
- Po 30 sekundach siekania dodajemy oregano, ocet winny oraz oliwę i mielimy kolejne 30 sekund co chwilę mieszając łyżką całość.
- Przekładamy składniki do miski i dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy wszystko razem. Sos przed podaniem należy odstawić na 30 minut, aby smaki i aromaty wszystkich składników się połączyły i przegryzły.
Uwielbiam mięso z sosem chimichurri – podkreśla on aromat mięs jak mało co! Sos jest pełen smaku, lekko chrupiący i po prostu doskonały. Spróbujcie choć raz przygotować go własnoręcznie.