Lasagne z mięsem mielonym i beszamelem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

włoska

Lasagne przepis na cudowną, makaronową zapiekankę z warstwami sosu bolognese i beszamelu, osypana mozzarellą – rozpływa się w ustach. Lasagne to ulubione danie kota Garfielda i moje. Być może wykonanie wydaje się Wam pracochłonne, ale gwarantuję, że każdy sobie poradzi.

Lasagne – składniki

  • makaron do lasagne (prostokątne płaty) – nie trzeba go podgotowywać – dojdzie w piekarniku
  • ser mozzarella (żółty) lub parmezan, polecam mozzarellę – dzięki niej lasagne jest wilgotna

Sos bolognese: przepis na sos boloński

  • 700 gramów mielonej wołowiny (opcjonalnie wieprzowiny)
  • 1 średnia cebula
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • odrobina cukru
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • opcjonalnie pół szklanki wina czerwonego

Sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Lasagne – przepis

  1. Podsmażyć cebulę i odrobinę czosnku, dodać mięso mielone i rozdrabniać łyżką podczas smażenia. Gdy mięso lekko się podsmaży, dodać wina i powoli dusić, następnie dodać 2 puszki pomidorów i powoli gotować około 20 minut. Doprawić koncentratem pomidorowym, ziołami, cukrem, solą i pieprzem. Jeśli lubicie pikantne dania warto dodać trochę chili. Sos nie powinien być zbyt gęsty – makaron wchłonie dużą ilość sosu.
  2. Sos beszamelowy: do rozpuszczonego masła dodać mąkę, wymieszać dokładnie i chwilę podsmażyć, następnie dodawać stopniowo mleko – ciągle mieszając – sos powinien mieć lekko zawiesistą konsystencję.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, rozłożyć pierwszą warstwę makaronowych płatów – nie należy ich podgotowywać. Następnie rozsmarować warstwę sosu bolognese, oprószyć serem i przełożyć beszamelem – i kolejna warstwa makaronu, sosów i sera. Lasagne wieńczymy warstwą makaronu, beszamelu i obfitą garścią sera.
  4. Piec w 180 stopniach około 30 minut (ja piekę zapiekankę pod przykryciem, dzięki temu jest wilgotna i doskonale upieczona).
4/5 - (27 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

2 komentarze

  1. Lasagne,ale to boskie jedzonko,uwielbiam to.Zawsze jadalam we włoskich restauracjach.teraz umiem sama zrobić.Chwalę sie tym daniem wszystkim.Lasagne mogę jeść bez końca i chyba codziennie.”Nie jem tylko, kiedy śpięc

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *