Lasagne z mięsem mielonym i beszamelem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
włoska
Lasagne przepis na cudowną, makaronową zapiekankę z warstwami sosu bolognese i beszamelu, osypana mozzarellą – rozpływa się w ustach. Lasagne to ulubione danie kota Garfielda i moje. Być może wykonanie wydaje się Wam pracochłonne, ale gwarantuję, że każdy sobie poradzi.
Lasagne – składniki
- makaron do lasagne (prostokątne płaty) – nie trzeba go podgotowywać – dojdzie w piekarniku
- ser mozzarella (żółty) lub parmezan, polecam mozzarellę – dzięki niej lasagne jest wilgotna
Sos bolognese: przepis na sos boloński
- 700 gramów mielonej wołowiny (opcjonalnie wieprzowiny)
- 1 średnia cebula
- 2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki
- odrobina cukru
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- opcjonalnie pół szklanki wina czerwonego
Sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- szklanka mleka
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Lasagne – przepis
- Podsmażyć cebulę i odrobinę czosnku, dodać mięso mielone i rozdrabniać łyżką podczas smażenia. Gdy mięso lekko się podsmaży, dodać wina i powoli dusić, następnie dodać 2 puszki pomidorów i powoli gotować około 20 minut. Doprawić koncentratem pomidorowym, ziołami, cukrem, solą i pieprzem. Jeśli lubicie pikantne dania warto dodać trochę chili. Sos nie powinien być zbyt gęsty – makaron wchłonie dużą ilość sosu.
- Sos beszamelowy: do rozpuszczonego masła dodać mąkę, wymieszać dokładnie i chwilę podsmażyć, następnie dodawać stopniowo mleko – ciągle mieszając – sos powinien mieć lekko zawiesistą konsystencję.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, rozłożyć pierwszą warstwę makaronowych płatów – nie należy ich podgotowywać. Następnie rozsmarować warstwę sosu bolognese, oprószyć serem i przełożyć beszamelem – i kolejna warstwa makaronu, sosów i sera. Lasagne wieńczymy warstwą makaronu, beszamelu i obfitą garścią sera.
- Piec w 180 stopniach około 30 minut (ja piekę zapiekankę pod przykryciem, dzięki temu jest wilgotna i doskonale upieczona).
dobre, ale do beszamelu proponuję dodać żółtko- sos będzie bardziej aksamitny
Lasagne,ale to boskie jedzonko,uwielbiam to.Zawsze jadalam we włoskich restauracjach.teraz umiem sama zrobić.Chwalę sie tym daniem wszystkim.Lasagne mogę jeść bez końca i chyba codziennie.”Nie jem tylko, kiedy śpięc